Prova persisk "Kobide kebab"
Här skriver jag ett recept på persisk kobide kebab. Ni får inte glömma att följa receptet och
1/2 kg finmald köttfärs av valfri sort (jag blandar lika delar nöt- och lammfärs) 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 tsk salt 1 tsk svartpeppar 1 tsk gurkmeja 2 msk sumak (syrlig kryddblandning från mellanöstern, hittas på Orienthuset) 1/2 dl finhackad persilja (går att uteslutas) 1 ägg 8 tomathalvor Gör så här: Riv löken på fina sidan av rivjärnet, lägg i en sil och pressa ur vätskan. Kasta vätskan och behåll lökmassan. Blanda lök, pressad vitlök, salt, svartpeppar, gurkmeja, ägg och köttfärs ordentligt. Rör med händerna och se till att kryddorna blir jämnt fördelat. Knåda lite till och blanda väl. Täck skålen med plast ca en halv timme rumstemperatur innan tillagning. Om du ska grilla dem på en utegrill, klämmer du fast färsen på spett och grillar dem. I ugn: Pensla en långpanna med lite olja. Platta ut köttet jämt över hela plåten, se till att det inte finns några sprickor i köttet. Med en vass kniv delar du köttet i mitten från kortsidan. Sen skär du långa remsor tvärs över hela plåten. Gör ränder på kebaben, tryck försiktigt med fingrarna eller knivhandtaget. Tryck inte hela vägen ner, det ska endast bli ett mönster. Snygga till de utskurna kebablängderna på nytt, separera dem försiktigt från varandra. Strö eventuellt lite sumak över hela köttet. Värm ugnen till 225°. Ta in plåten i mitten av ugnen och tillaga i ca 15-20 min, tills köttet är helt genomstekt och fått färg. Servera genast med grillad tomat, persiskt ris, en klick smör och yoghurt. Grillade grönsaker: Dela lök i klyftor, gör ett kryss på tomaterna. Lägg grönsakerna på en plåt med sivri (turkisk paprika). Krydda med salt, peppar och ringla över lite olivolja. Grilla på 225° mitt i ugnen i ca 10-15 min.