
- Selleri
- Sänker kolesterolet
- Stärker hjärtat
- Minskar inflammationer
- Mot högt blodtryck
- Kan förebygga magsår
- Skyddar leverhälsan
- Hjälper till att gå ned i vikt
- Är bra för matsmältningen
Idag bjuder jag dig på ett läkande sellerigryta recept som innehåller många olika antioxidanter och omega3 om du använder dig av viltkött liksom älgkött.
Sellerigryta
450 g grytkött älgkött har jag använt här eller (600g lammkött med be eller helt utan kött alltså vegetariskt)
2st gula lökar
1 bunt blekselleri
ca 850 g
1 litet knippe färsk persilja eller 20 g torkade
1 litet knippe färsk mynta eller 20 torkad pepparmynta
1- 2 stycken lime (justera syra efter smak och det finns torkade lim att köpa)
2,5 tsk gurkmeja Salt & peppar, lite Chili
1 msk tomatpuré
Ca 8–10 dl vatten
1 krm saffran (är inte nödvändigt, det kan uteslutas)
Smör till stekning
Servering:
Persiskt ris
Sallad
Gör såhär:
Lös upp saffranet med 2 msk kokhett vatten i ett litet glas, täck glaset och ställ åt sidan. Putsa köttet och skär i bitar.
Hacka löken i tärningar,
Skär sellerin i ca 2 cm stora bitar.
Finhacka persilja och mynta.
Hetta upp smör i en rymlig gryta och stek löken glansig. Vänd i köttet och gurkmeja,( jag använde färsk gurkmeja)
stek tills köttet får färg. När köttet är genomstekt häller du tomatpurén och därefter hett vatten i grytan, krydda med salt peppar och Chili.
Låt sedan koka under lock i ca 1, ½ timme, tills köttet nästan är helt mört. Vänd ner sellerin, persiljan och pepparmyntan i grytan med köttet och tillsätt saffransvattnet. Smaka av grytan och krydda eventuellt med mer gurkmeja, salt eller peppar.
Låt koka under lock med lågt värme i ca 45 min, späd ut med mer vatten om det behövs. Smaksätt grytan med limejuice, låt
sjuda i 5 min och stäng sedan av värmen. Servera med ris och sallad.










0