Hur vet man att man har jodbrist?
(null)

(null)

Känner du dig trött, nedstämd, muskelkramp, skörda naglar, dålig  hårväxt, frusen och svårt att hålla vikten?

Jag var varken trött eller utmattad men mina naglar hade blivit skörda och mitt hår kvalitet hade försämrats. Jag fick ofta muskelkramper vid träning eller  strechning och en lätt artros har smygit sig i min kropp vid 50 årsålder.


Funktion
Spårämnet jod krävs för att kroppen ska kunna fungera optimalt. Jod ansvarar för produktionen av kroppens alla hormoner. Det mesta av kroppens jod finns i sköldkörteln och i sköldkörtelhormonerna T3 och T4. Jod är även viktig för tillväxten av hår, naglar och tänder.

Risk för brist
Det är främst kvinnor, gravida, ammande och personer som äter mycket färdigmat eller äter saltfattig kost som riskerar att drabbas av brist.
Livsmedelsindustrin använder ofta oberikat salt av kostnadsskäl. Flingsalt och havssalt har blivit mycket populärt, och oftast inte är jodberikade.

Nedsatt sköldkörtelfunktion
Brist på jod kan leda till struma och hormonsjukdomen hypotyreos och det är också den vanligaste orsaken till dessa sjukdomar. Majoriteten av de drabbade är kvinnor.

Symptom vid brist
Trött, frusen, nedstämd, viktuppgång, torr hud och håravfall är några symptom. Dessa symptom kan framträda utan att sjukdom är konstaterad. Jodbrist och nedsatt sköldkörtelfunktion ger sig till känna på samma sätt. Infektionskänslighet, dålig cirkulation, kalla händer och fötter, PMS, förstoppning, muskel kramper och muskelsvaghet kan vara ytterligare symptom på brist. Hos barn kan jodbrist leda till hämmad tillväxt och mental utveckling.

Bra att veta
Jod ökar kroppens avgiftning av giftiga metaller som aluminium, kadmium, bly och kvicksilver. Det används även förebyggande mot radioaktivt avfall.

Livsmedel rika på jod
De jodrikaste källorna är alger, fisk och skaldjur. För de allra flesta är jodberikat salt det säkraste sättet att få i sig tillräckligt med jod. 70 procent av allt jod förstörs vid tillagning. Kombu, Arame, Nori, och Dulse är  alger som är näringsrika livsmedel som förutom jod innehåller många andra spåämnen. Kelp är en tångsort med liknande innehåll. 

Med ett enkelt test hos oss får du ta reda på om du har jodbrist och får även lösningen!


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress