Sellerigryta med älgkött!
Selleri med sin underbara doft är rik på antioxidanter och vitaminer som bidrar till många viktiga ämnen och stärker immunförsvaret och främja hälsan.
- Selleri 
- Sänker kolesterolet 
- Stärker hjärtat 
- Minskar inflammationer 
- Mot högt blodtryck 
- Kan förebygga magsår 
- Skyddar leverhälsan 
- Hjälper till att gå ned i vikt 
- Är bra för matsmältningen 
Idag bjuder jag dig på ett läkande sellerigryta recept som innehåller många olika antioxidanter och omega3 om du använder dig av viltkött liksom älgkött. 

Sellerigryta 



 450 g grytkött älgkött har jag använt här eller (600g lammkött med be eller helt utan kött alltså vegetariskt) 
2st gula lökar 
1 bunt blekselleri 
ca 850 g 
1 litet knippe färsk persilja eller 20 g torkade 
1 litet knippe färsk mynta eller 20 torkad pepparmynta 
1- 2 stycken lime (justera syra efter smak och det finns torkade lim att köpa) 
2,5 tsk gurkmeja Salt & peppar, lite Chili
1 msk tomatpuré 
Ca 8–10 dl vatten 
1 krm saffran (är inte nödvändigt, det kan uteslutas) 
Smör till stekning 
Servering: 
Persiskt ris 
Sallad 
Gör såhär: 
Lös upp saffranet med 2 msk kokhett vatten i ett litet glas, täck glaset och ställ åt sidan. Putsa köttet och skär i bitar. 
Hacka löken i tärningar, 
Skär sellerin i ca 2 cm stora bitar.
Finhacka persilja och mynta. 
Hetta upp smör i en rymlig gryta och stek löken glansig. Vänd i köttet och gurkmeja,( jag använde färsk gurkmeja) 
stek tills köttet får färg. När köttet är genomstekt häller du tomatpurén och därefter hett vatten i grytan, krydda med salt peppar och Chili. 
Låt sedan koka under lock i ca 1, ½ timme, tills köttet nästan är helt mört. Vänd ner sellerin, persiljan och pepparmyntan i grytan med köttet och tillsätt saffransvattnet. Smaka av grytan och krydda eventuellt med mer gurkmeja, salt eller peppar. 
Låt koka under lock med lågt värme i ca 45 min, späd ut med mer vatten om det behövs. Smaksätt grytan med limejuice, låt 
sjuda i 5 min och stäng sedan av värmen. Servera med ris och sallad.


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress