Växtrikets magiska vildväxande ört och rotfrukt!

(null)
Jag tycker om fänkål för sin goda doft och sin lakritssmak. Jag använder fönkål som frö, rotfrukt och oljan i matlagning men även i vissa av mina hudprodukter.
Här skriver jag mitt recept på en god fänkålgratäng som man kan servera som en ensamt eller serveras till ungsbakad eller grillad lax på sommaren!👍

  1. Fänkål används som läkeväxt vid besvärlig hosta, kolik, högt blodtryck eller för mjölkbindning hos ammande mammor. 
  2. Drick fänkålste när du behöver lösa upp besvärlig hosta, kikhosta.
    Du uppskattar en kopp fänkålste särskilt mycket om du har dålig matsmältning eller barn med kolik.
    Fänkål är en vildväxande ört som uppskattas såväl i matlagning som i medicinska sammanhang.

Ingredienser

  • 2 medelstora fänkål
  • 3 msk olivolja/ smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl grädde
  • 1 ost mozzarella i saltlag eller 1 dl riven mozzarellaost
  • 1 dl riven parmesan 
  • 1 krm vitpeppar
  •  havsalt efter smak
  • Tillagning

    1. Skölj och klyfta varje fänkål i fyra delar. Skär bort rotdelen i mitten på varje klyfta. Strimla sedan fänkålen och lägg i en stor kastrull samt täck fänkålen med vatten. 
    2. Koka fänkålen mjuk i 10- 15 minuter under lock på medelvärme med bara ungefär ett glasvatten.
    3. Sätt ugnen på 225 grader. 
    4. Koka bort allt vatten. 
    5. Skala och pressa en klyfta vitlök i en ugnsform och tillsätt olivolja/ smör samt fänkålen. 
    6. Häll på grädde, salt och peppar och blanda runt. 
    7. Strö eller skiva över mozzarellaost. 
    8. Strö över riven parmesan eller grana padano. 
    9. Grädda fänkålsgratängen i mitten av ugnen ca 25 minuter tills den kokat upp och fått fin färg. 
    10. Ta ut och servera fänkålsgratängen till grillad lax, portostek eller bara som den är.
    11. Glad midsommar!❤️


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress