#MeToo

#MeToo

 

 

 

 

Den 15 oktober 2017 skakades hela världen av kvinnors hemska berättelser om sexuella övergrepp under hashtaggen #MeToo när Alyssa Milano bad alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennestweet med orden "me too".

Att många män har använt sin maktposition för sexuella övertramp är något som alltid funnits dock ej acceptabelt och har ofta drabbats kvinnor i nöd, kvinnor som hamnade i en så utsatt situation att den enda utvägen är att kvinnan reagerar med tystnad mannens övergrep.

Vilka är dessa män? Kommer de från den romerska krigsguden, den röda planeten Mars eller den mörka, kalla och fläckiga Pluto?  Är dessa män uppfostrade av oss kvinnor? Har de också en mor, dotter, syster, fru eller en kvinnlig bekant? Hur vill de att deras kvinnliga kära och nära behandlas i vår gemensamma värld? Jag undrar också vad hade hänt om de drabbade kvinnor hade stoppat dessa män i tid eller hade inte väntat länge och avslöjade dem meddetsamma som övergreppet hade skett?

Att lyfta fram olika samhällsfrågor, diskutera och synliggöra det osynliga via sociala medier har blivit allt vanligare idag. En annan fråga som jag vill lyftas fram här handlar hur illa behandlas kvinnor med beteckningen Stark.

#MeToo  

Till dem starka karriärkvinnor som har blivit undanknuffad på sin arbetsplats pga. sin unika kompetens, styrka, karisma eller personlig utstrålning. Till dem av er som tar för stor plats och uppmärksamhet där din kollega, chef, Vd eller kompanjon inte får tillräcklig space för att lysa.  Jag minns väl hur min manliga kompanjon bad mig att sälja mina företagsandelar och han motiverade det på ett personligt möte hemma hos mig på en lördag: " Du vet Victoria, (så började han använda sig av härskartekniker) det här jobbet är inget varken för dig eller mig, båda oss är trötta på det skit jobbet. Vi måste dra vidare till något annat, något bättre med bättre betalt. Eller hur? Jag har redan börjat att söka andra uppdrag. (Började förhandla) Men vi kan inte lämna båset samtidigt. Jag kan hjälpa dig att sälja dina andelar först för du har satsat mycket pengar och oh herregud hur mycket jobb som helst...

(Smutskastade andra kollegor) Vad tycker du om A, B, C,…?

(Lade stor fokus på avslut) Hahaha, Victoria du är stark och du klarar dig alltid! Du är en riktig pärla, du är den enda på firman som förstår sig på affärer. 

Jag läste mellan raderna att han ville bort mig från företaget pga. han inte kunde lysa bredvid mig. Jag fick aldrig veta vad han hade sagt från mig till dem andra på företaget eller hur han hade lagt upp det hela till andra kollegor och delägare på firman. Någon avtackning fick jag aldrig och alla möten gjordes utanför firman. Ingen av mina kollegor varken kvinnliga eller manliga ringt efteråt för att ta reda på varför jag plötsligt slutade?!

Jag spelade på spelet som han/dem började och avslutade på så sätt som jag fick sälja mina andelar, till ett mycket bra pris!

(Jag var väl en duktig affärskvinna.  ´enligt honom själv´).

 

 

 

 

#MeToo

Du har säker hört talas om " män tycker inte om Starka kvinnor!"’

Jag tycker att frågan inte är könsrelaterad!

Läs här:

För några år sedan när jag jobbade ideellt på en stor organisation som ordförande. Tillsammans med en annan statlig organisation skulle vi ordna ett internationellt seminarium i Göteborg. Det visade sig att den manliga projektledaren från andra organisationen var en riktig mansgris och negativladdad mot utlandsfödda medborgare. Vid vårt första gemensamma möte kom vi överens att både organisationer skulle söka både privata men även regionala medel på Västra Götalandsregionen. Vilket jag var som vanligt flitig och sökte snabbt och fick beviljad projektmedel på 300´kr. Beloppet skulle sättas på vårt konto efter 2 veckor. Vid nästa möte fick samarbetspartner reda på att vår organisation hade fått beviljat projektmedel. Projektledaren blev jättesur på oss att varför vi hade fått beviljat projektmedel före dem. Dagen därpå fick jag ett samtal av den kvinnliga som hade godkänt vårt projekt och projektmedel. Hon berättade att de kommer att dra tillbaka projektmedlet och hennes motivering var: Victoria C-Å är jättekänslig, (hon menade mansgris)

-         Det är dem som är projektägare och har alltid tidigare fått projektmedel från oss (Varför godkände ni projektet då, varför ingen protesterade det? Varför han ville att vi söka projektmedel hos er?)

-         Du vet han är lite speciell och det är bara jag som kan hantera honom. (Det var inte första gången som de hanterade situationen på samma sätt, alltså fanns en överenskommelse mellan dem)

-        Hur kan jag säga dig Victoria: Han är lite svår! Han tycker inte om starka kvinnor!

Jag har hur många som helst sådana historier som kan berätta här!

Jag har många gånger blivit nedtryckt pga. min starka personlighet men jag sticker starkare ut igen!   

Jag är uppväxt i ett tryggt hem och stark uppfostran, en liberal pappa och traditionsbrytare mor.   

Jag kommer säkert att skrämma bort många med mina historier men kvar har jag likasinnade.

Vad är din historia?


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress