Persisk tapas!
Persisk-kofte,
 
Lök, tomater, paprika, kål, vindblad dolma  
3 dl ris (gärna iranskris)
3 dl gula linser
500 g köttfärs (vill du ha den vegetarisk ersätter du köttet med grönsaker som tex finhackad tomat och har i mer av de övriga grönsaker i fyllningen)
3 gullök
3 vitlöksklyftor
1 bunte persilja ( ca 300 gr  den hackas)
1 bunte färsk mynta (3 dl när den hackas)
5 msk tomatpuré
1 dl granatäpplesirap
1 stor citron – pressad 
1/2 dl olja + ca 25gr smör
1 msk florsocker
2 msk tomatpure med den gröpade tomaterna och zucchini 

Kryddor:
1 msk paprikapulver
1,5 tsk svartpeppar
2 tsk chili
tillräcklig (ca 2 msk) salt
1 dl dolmakrydda (timijan, basilika, rosmarin riven citronskal, färskgurkmeja och lite ingefära) 

Gör såhär:
Förberedelser och förslag på grönsakerna som du kan fylla:
Du kan välja zucchini, lök, kålbad, tomat, paprika, aubergine, vinblad och mangold. Vissa grönsaker som tomater, aubergin zucchini måste gröpas ur eller förvällas i hett vatten innan de fylls. Löken skalas och skär en liten bit av toppen och botten, skär sedan ett snitt ända in till mitten. koka upp gula linser tillsammans med riset tills dem mjuknar och vattnet försvinner. Häcka gula löken tillsammans med ingefäran och gurkmejan och fräs de tillsammans med köttfärsen i smöret. Blanda hackade persilja, mynta och resterande kryddor och örter och häll över 2 dl vatten, salt och peppar. kok upp  granatäpplejuicen, pressad citronsaften med tomatpuren och florsockret till en blandnig som du kan hälla över dollite salt och chili . Koka upp vatten med salt, lägg försiktigt i löken  och låt de sjuda några minuter. När de har mjuknat tar du upp dem och låter dem svalna. I samma vatten låter du även salladskålen sjuda en stund tills bladen börjar lossna och mjuknar, sila av dem och låt dem svalna.

Gröp ur tomaterna, gör ett snitt i paprikan, inte hela vägen utan låt locket vara kvar och ta sedan ut kärnorna. Skär bort de hårda stjälkarna på mangolden och dela sedan ett blad i två eller tre delar. Har du svårt att rulla mangolden så kan du snabbt sänka den i hett vatten så den mjuknar en aning. Jag använde vakuumförpackad vindruvsblad, de är oftast väldigt salta och sitter hårt förpackade. Lägg alla vindruvsblad i hett vatten, kan göras med vanligt varmt kranvatten. När bladen börja lossna från varandra kan du tvätta dem ordentligt. Tvätta gärna ett blad i taget, samtidigt sortera  bort de söndriga bladen och klipper av den lilla stjälken som brukar finns på. Tvätta ordentligt för att få bort så mycket salt som möjligt. Låt rinna av en stund. Lägg sedan ca 1 msk fyllning i grönsakerna och rulla bladen och löken. Fyll paprikan och tomaterna. Fyll dem med köttfärsblandningen  och häll över granatäpplejuice blandningen och sätt ungen på 200 grader ca 1 timme kan fylla alla grönsaker dagen innan de ska tillagas, täck ordentligt och förvara i kylen.

Brié fyllda dadlar
kärna ur dadlarna och fyll de med önskade ostsort liksom brié
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress